Over mij

Hallo, ik ben Mieke Cosemans. En dit is in het kort mijn verhaal:

In 1998 studeerde ik af aan de kunstacademie (vrije- en toegepaste grafiek) te Hasselt, BelgiĆ«.  Als vervolgopleiding deed ik de richting Creatieve Therapie Beeldend. Nu kon ik de veelzijdigheid van beeldende kunst delen met mensen.

De liefde bracht me in Amsterdam en ik ging aan het werk als creatief therapeut bij Amstelrade. Daar heb ik een atelier met keramiek, illustratie, tekenen schilderen en druktechnieken opgezet. Daarnaast ging ik werken met mensen met een lichamelijke handicap. Later kwamen daar ook mensen bij met een niet aangeboren hersenletsel.

Sinds 2017 werk ik bij Thuis met Zorg Zaanstreek en heb daar een beeldend atelier opgezet, werk er als vaktherapeut beeldend en ben sinds kort teamleider van de dagbesteding.

Buiten mijn werktijden maak ik mijn eigen grafiek, keramiek en illustraties.

In 2002 ben ik van start gegaan met etsen bij Fluxus. Ik liep er toevallig naar binnen bij een open dag. De geur van terpentine en drukinkten kwamen me tegemoet en een leraar met zijn haar in de war ( Jelus Matser) liep druk heen en weer tussen de pers en de etsplaten. Ik was meteen thuis.

Inmiddels zijn er vele jaren verstreken. Jelus ging met pensioen en benoemde ons tot Zaans Grafisch Collectief en onder die naam zijn we nog steeds werkzaam. Iedere donderdag komen we samen om ons onder te dompelen in de grafische technieken en om elkaar te inspireren.

De technieken waarmee ik vaak werk zijn etsen ( lijnets, aquatint), monoprints en linosnede. Ik kan heel fijntjes priegelen met lijntjes en weken lang mezelf hierin verliezen om heel afgewogen te zoeken naar een beeld dat voor me klopt, waarbij ik graag speel met licht en donker. Maar ik maak net zo lief op 1 avond 3 monoprints waarbij ik lekker los teken en schilder op een plaat om deze direct af te drukken.